Basis3 Omgeving Man en vrouw financiele problemen 960x500 versie 002A

S T R E S S: OORZAAK FINANCIELE PROBLEMEN  | VOORKOM STRESS | CHECK JE VITALITEIT 

Financiële problemen veroorzaken overigens zelf ook stress en is maar één van de veel problemen die wij als zorgconsument op ons af kunnen krijgen. Omdat sommig dingen vaak maar één keer in je leven gebeuren is het goed deze pagina te lezen. De invloed van onze omgeving. Hieronder vallen ook zaken zoals het verwerken van overlijden, het verlies van werk of een echtscheiding.


OMGEVINGSFACTOREN INVLOED | GEVOLG BURN-OUT EN DEPRESSIE
Wat zijn dan die omgevingsfactoren? Die vinden wij terug in het (onderstaande) schema van de Vitaliteitfactor: werk, juridisch, financieel, sociaal en maatschappelijk. Deze 5 elementen kunnen uw leven positief en negatief beïnvloeden. In sommige gevallen kan één van de 5 elementen zo'n invloed hebben dat het voldoende tegenwicht is voor de invloed van de andere 4.201700822 Schema Vitaliteitfactor nieuw VF 2 2 Q 001De 5 elementen hebben direct of indirect ook invloed op uw fysieke en mentale gezondheid. Door middel van een voorbeeld geven wij weer wat wat die invloed kan zijn.

Voorbeeld: Een man is (ogenschijnlijk) gelukkig getrouwd en heeft 2 kinderen. Zijn vrouw komt thuis en vertelt dat gaat stoppen met de relatie (sociaal). De man komt in een rollercoaster. Hij moet weg uit zijn vertrouwde huis en ziet zijn kinderen de eerste paar maanden van de scheiding slechts sporadisch. De scheiding mondt uit in een vechtscheiding waardoor de man financieel aan de grond raakt. Tot overmaat van ramp vind zijn werkgever na een jaar veel ziekteverzuim dat het contract niet wordt verlengd. Hij heeft ziet het niet meer zitten en krijgt ook steeds meer fysieke klachten. De stap naar de huisarts wordt (te) laat gemaakt. (NB: voor man kunt u ook vrouw lezen).

EXTREEM VOORBEELD | OF TOCH NIET
In bovenstaand realistisch voorbeeld komen bijna alle 11 elementen aan bod. Vaak is er sprake van een kettingreactie door beoordelingsfouten en denken dat het wel goed komt. De Vitaliteitfactor kan voorkomen dat dit soort extreme voorbeelden in de toekomst nog voorkomen. Banner Omgeving scheiding 880x150 VERSIE 001STRESS | THUIS OF OP HET WERK
In 2015 was het percentage ziekteverzuim door psychische (mentale) klachten voor het eerst sinds de meting van CBS boven de 50% en dat zal in 2017 niet anders zijn. Tot 2015 waren lichamelijke klachten de voornaamste reden voor werkverzuim. Ook voor 2016 en latere jaren zullen psychische klachten de belangrijkste reden voor werkverzuim zijn, ondanks de 3-jarige campagne 'Check Je Werkstress' van minister Ascher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) die gestart is in 2016.

Dit komt omdat de belangrijkste klachten, zoals stress, depressie en en burn-out niet alleen veroorzaakt worden door onze werksituatie of onze privé situatie alleen. Het is bijna altijd een combinatie en de klachten zijn te voorkomen, zowel thuis als op het werk. 
 
Eerst kennismaken met de Vitaliteitfactor? Doe de IGZ+ TEST

Meer weten over de Vitaliteitfactor? Klik op een van de buttons:


 Knop 001 Mentaal 
Knop 001 FYSIEK Knop 001 Omgeving   Knop 001 0 18 JAAR Knop 001 18 65 JAAR Knop 001 65 PLUS   Knop 001 Vitaliteit Expert 
A Button Doe de IGZ TEST basis 150p MET TEKST 002Menssana in corpore sano
(Een gezonde geest in een gezond lichaam) Banner3 Partner Vitaliteit Groep de andere weg 001
Wilt u ook partner of sponsor worden van Stichting IGZ+ of deze campagne, neem dan contact met ons op.